Teleskopske naočaleU našoj ordinaciji preglede za teleskopske naočale od 1994.g. obavlja dr. Gorana Pavičić koja je završila edukaciju u ZEISS korporaciji. ZEISS korporacija ustanova je koja je osmislila teleskopske naočale i vodeća je u njihovoj proizvodnji. Dr. Pavičić je kroz rad sa slabovidnom djecom iz škole “VINKO BEK” uočila potrebu za takvim pomagalom.

Što su to teleskopske naočale? Kada i kome su one neophodne?

Teleskopske naočale su sistem povećala; dalekozori koji se ne moraju držati u rukama, već su ugrađene u posebne, tzv. tehničke okvire, koji omogućuju dobru anatomsku adaptaciju na licu. Teleskopi nisu predviđeni za kretanje, oni služe za statične radnje, za daljinu, kao što je npr. gledanje TV-a, ili za blizinu, kao što je čitanje.

Mnoge očne bolesti, kako u djetinjstvu, tako i u kasnijoj životnoj dobi, mogu bespovratno uništiti vidnu oštrinu. To su npr. retinitis pigmentoza , glaukom, atrofije vidnog živca, degeneracije makule u dječjoj dobi i u starijoj dobi. Takvim pacijentima neophodne su naočale – povećala koje im omogućuju lakšu edukaciju, služenje računalom i sl. Starijim se pacijentima može ponovo vratiti mogućnost čitanja standardnog tiska, križaljki te nekih drugih radnji na blizinu.

Dobar pregled neophodan je da bi liječnik mogao odrediti tko je kandidat za nošenje teleskopa.

Prije samog pregleda, pacijenta moramo uputiti u sve prednosti i mane takvog sistema i procijeniti njegovu motiviranost. Za dobar uspjeh i zadovoljstvo pacijenta potrebna je dobra suradnja između liječnika i optičara, što je u Okulističkom centru dugogodišnja tradicija.